Objave z oznako "animirani film"

Kolja Saksida se z animiranim filmom ukvarja kot avtor, režiser, producent in animator, na področju filma pa je dejaven tudi kot igralec. Leta 2009 je s številčno ekipo realiziral kratki lutkovni animirani film z naslovom Mulc – frača, do sedaj pa je bila najbolj odmevna njegova lutkovna animirana serija Koyaa. Z Markom A. Kovačičem je sorežiral in animiral tri kratke animirane filme o civilizaciji Plastos. Saksida je prejel več nagrad na festivalih ter kot rezidenčni umetnik. V zadnjem času se posveča izobraževanju in organiziranju delavnic animiranega filma, ki so namenjene otrokom in mladim.

Timon aktivno deluje na področjih animacije, vizualnih komunikacij in dela z otroki. Je diplomant Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, na izmenjavah v Franciji (ESAG Pariz, La Poudriere Valence) pa je izpopolnil svoje znanje o snovanju animiranih serij in literarnih priredb. Do zdaj je ustvaril več kratkih avtorskih filmov, vključno s prvim profesionalnim "Podlasica", sodeloval pa je še pri nekaj drugih animiranih filmih (npr. Cipercoper, Martin Krpan, serija Ki-Ki-Do). Na teoretskem področju raziskuje razumevanje filmskega jezika in vzgojno-izobraževalne vplive animiranih filmov na otroke.

Že med študijem na pedagoški akademiji se preživlja z ilustracijami. Leta 1988 ga Ivo Štandeker povabi v ekipo ilustratorjev, kasneje poimenovano Mladinin krog, ki je s provokativnimi stripi in ilustracijami pomikala tabuje takratnega časa. V osemdesetih ga pritegne nastajajoča interaktivna računalniška umetnost in 3D animacija. Sodeloval je pri nastanku več desetih računalniških iger. Njegov prvi 3D animirani film: Perk (glasbeni spot za skupino Orlek) doživi uspeh izven Slovenije - predvajajo ga tudi na festivalih SIGRAF in Sundance. Njegovi filmi (v različnih tehnikah) so bili prikazani na preko 200 festivalih. Prejel je več kot 30 nagrad doma in po svetu. Kratki animirani film Čikorja an' kafe je njegov doslej najuspesnejši film. Med drugim je bil v izboru za nagrado Oskar.

Syndicate content