[Razstava] Psihoplastika: Stahl Stenslie, Galerija Kapelica

STAHL STENSLIE: ‘PSIHOPLASTIKA – samooblikovanje’

Galerija Kapelica, Kersnikova 4, Ljubljana
Odprtje četrtek, 11. november 2010, ob 21. uri. Do 19.11.
Pogovor in predstavitev projektov Stahla Stenslija in Iztoka Amona: petek, 12. novembra ob 18. uri

V projektu Psihoplastika raziskujemo, kako je mogoce cloveka dejansko oblikovati in manipulirati. Zanima nas, kako se celostna telesna izkusnja lahko poljubno spreminja in kako te spremembe vplivajo na nasa custva. Kako je cutiti, ko od znotraj postanes nekdo drug?
Na razstavi je obiskovalcevo telo pojmovano kot senzoricni teater. Uporabnik je oblecen v elektronsko, racunalnisko nadzorovano oblacilo, ki postane uporabnikova druga koza, s katero smukne v zgodbo drugega, posredovano z umetnimi dotiki in tridimenzionalnim zvokom. V obleko je vtisnjena zgodba telesa v ekstazi, ki preko vmesnikov dogajanje drugega prevede v fizicno izkusnjo uporabnika. Taka izkusnja postane dejanska, osebna in intimna igra s svojim telesom in identiteto.
Interakcija je izvedena preprosto s hojo po prostoru galerije (prva verzija) ali na prostem (druga verzija). Na prostem je je nematerialna izkusnja posredovana s pomocjo GPS navigacije. Tako projekt spremeni javni prostor v intimni prostor, ki ga je mogoce spreminjati z nevidnimi strukturami. Obleka v tem prostoru deluje kot obcutljiva koza, ki uporabniku omogoca, da sicer prazen javni prostor obcuti kot prostor napolnjen z senzacijami.
Sprememba uporabnikovega telesa v oder, na katerem se odvija notranja psiholoska drama, preizkusa ustaljene predstave o tem, kako umetnost zaznavamo.

Več na www.stenslie.net