PART III: H A L A S/ P R E G L E D A N I H ali Moje poletje v razmerju 9:16

Novih pet:

11) THE BOX: Film me je ugonobil. V najbolj pozitivnem pomenu besede. Ko sem ga pogledala sem bila hkrati srečna, jezna, obupana, navdušena in polna nekakšne vseprežemajoče miline.
Gre za zgodbo o odrešitvi, ki je zgolj nakazana. Obljubljena.
Richard Kelly (režiser in scenarist še enega osebnega favorita; liričnega Donnya Darka) nas pelje po poti brezkompromisnega žrtvovanja.
Svoje like sooči z najslabšim, ker lahko samo na takšen način postanejo (naj)boljši.
Srhljivo. Kruto.
Režiser namigne da nas Bog (ali vesoljci, kot hočete...) ljubi, vendar je njegova ljubezen trde sorte.
Film, za katerega si si hvaležen, da nisi upošteval nizkih rate-ov na IMDB-ju.
Kaj pa rulja ve?

12) SURF'S UP: Simpatična animiranka s pingvini v glavni vlogi . Zanimiv je element »reality showa«, ki neprisiljeno karikira človeško pozerstvo. V velik plus štejem nekonvencionalni konec in stranski lik Jamesa Woodsa.

13) THE TIME TRAVELER'S WIFE: Sem eden tistih ljudi, ki prebere knjigo po katerem je bil film narejen, prej, kot obratno.
Vzrok je na dlani.
Scenarij lahko prenese veliko, a ne vsega.
In tako je tudi v primeru »Žene popotnika v času«. Knjiga je pester in dokaj prepričljiv zapis (na skoraj devetstotih straneh) o moškem, ki zaradi genske napake, preskakuje čas. Neodvisno od svoje volje, kajpak.
Kar zgodbo (v knjižni obliki!) še dodatno poživlja, je vpeljava detajlov iz vsakodnevnega življenja in celo tabu tem, ki pa jih zgolj ošvrkne. Ljubezenska zgodba je zrela in večplastna, liki realistični.
Zaradi vsega zgoraj naštetega, sem se skremžila, ob novici, da je knjiga dobila svoj celuloidni alter Ego. Ericu Bani in Rachel McAddams navkljub.
Da smo pošteni: film je pač prilagojen potrošniškemu okusu (ali vsaj temu kar producenti smatrajo kot potrošniški produkt) in je kot tak korektno voden.
Verjetno (beri: gotovo) delam krivico celotni filmski ekipi. Zavedam se, kako nehvaležna je adaptacija literarnih del, ampak vseeno, ne morem, da si ne bi predstavljala, kako bi film izpadel, če bi ga, recimo, režiral David Lynch.
Če nič drugega, »Popotnik« ne bi utonil v reki Pozabe, v paralelnem vesolju nepotrebnih slikosukov.

14) MADAGASKAR 2: Sem fan pingvinov. In King Juliena. In všeč mi je bila scena v katerem opice »sestavljajo« letalo, pa tista v katerem MotoMoto zgazi dve mali gazeli during his catwalk.
Eeee... animacija je v redu. Definitivno boljša kot v enki (duh!). Humor je nekje rahlo nad povprečjem, konstanten in parents friendly (v smislu, nekaj za vsakega , z obveznimi dovtipi za odrasle).
Zgodba je šablonska... but that's alright. Nekateri liki so naravnost zoprni in nezanimivi (milo rečeno); s tem ne bi imela težav, če ne bi šlo za glavne like (khm Gloria, Melman, khm) in njihove posiljene side stories.
All in all: boljši kot prvi del- still not impressed dough.
In zdaj naj me nekdo pomiri in mi pove, da ne pripravljajo Madagaskarja 3.
P.S: Na katerem otoku/državi/kontinentu bodo nasedli/strmoglavili/ naslednjič? My bet: Hvar.

15) THE DARK KNIGHT: Batman in Hellboy sta moja najljubša super junaka. Period. Lahko se samo zahvalim Christopherju Nolanu (aleluja) in Christian Baleu, da sta se odločila za re-boot starega, dobrega Netopirkota (OK, OK... zveni slabo, ne bom več uporabila tega izraza).
Spominjam se, daljnega leta 2007, ko je film šele nastajal in se je pravkar razvedelo, da je vlogo Jokerja dobil Heath Ledger(druga znana kandidata sta bila; Jake Glyenhall in Johnny Depp). Takrat je bil to škandal. Fellow people of the internet, so se pridušali, da je to nora poteza, ki utegne stati Nolana (+ celotno Batmanovo franšizo) kredibilnosti na kateri bi zgorel uspeh, ki si ga je priboril z Batman Begins.
Little we knew it was history in the making.
Kaj naj o filmu povem? Da je tehnično, scenaristično, igralsko, cinefilsko popoln? Da je to prvi film, ki sem si ga šla ogledat sama, ker ga nisem hotela delit z nikomer? Da vsebuje film več twistov kot Old Boy (še en film z zlato zvezdico) in je igralska ekipa tako uigrana, da ti je žal, ker veš da samo igrajo? Da film poka po šivih od testosterona in integritete? Da je cinetični ekvivalent svetega Grala?
Ne. Nič od tega ne bom povedala.
Film za izbrance.

DISCLAIMER: Recenzije so "fast food" formata. I took the liberty of being honest. Ocene so bazirane na podlagi lastnega okusa in preferenc.