Internet in kreativno delo danes? Kup vprašanj :)

1 reply [Last post]
jaka's picture
Internet in kreativno delo danes? Kup vprašanj :)
Wed, 10/13/2010 - 21:57

Ena od zadev, ki me zanimajo zadnje čase je, kako razvoj interneta vpliva na kreativne odzive v tem mediju. Če je 'anarhija' zgodnjega (javnega) interneta skozi 90-ta, zlasti v drugi polovici prinesla spletno umetnost, kaj bo prinesel internet, ki so se ga polastile koorporacije (Facebook, Google, Amazone, Apple in drugi)?

Eden vidikov je prag potrebnega tehničnega znanja za suveren vstop v svet, ki je že popolnoma profesionaliziran (ali marginaliziran v majhnih interesnih subkulturah - ki pa prav tako pogosto posegajo po profesionalnih orodjij, recimo Wordpres).

Zanima me kako sami vidite internet in kreativnost? Vas zanima? Kaj so vaši strahovi ali pomisleki pred vstopom v ta svet? Kako vidite razmerje med vsebinskim in tehničnim delom v spletnem okolju?

Valerie Wolf Gang's picture
Mene osebno zanima bolj
Mon, 10/18/2010 - 23:58

Mene osebno zanima bolj vsebinski kot tehnični del. Iz prakse pa vem, da je pomembno da znaš tudi tehničnega. Zanimivo mi je recimo, da se je razvil nek "splošen internetni jezik", kjer se mi zdi da cel svet razume za kaj gre in ga zna uporabljati.

Zanimivo mi je recimo tudi področje cenzure - ravno včeraj sem prejela pismo (ja, pravo fizično pismo z znamko!) od prijatelja iz kitajske , ki je preteklo leto preživel pri meni v Sloveniji. V pismu mi je napisal, da bi mi zelo rad pisal na facebook, ampak ne more, ker je to stran tam zelo težko obiskati, ker je menda prepovedana. Zdelo se mi je skoraj nemogoče, saj mi je facebook tako samoumeven.

Ob tej priložnosti sem se spomnila svojega otroštva in dneva, ko smo dobili računalnik. Zdel se mi je tako vesoljski, kot nek predmet iz drugega planeta. Interneta seveda nekaj let nismo imeli in sploh se ne spomnim, da bi ga kdarkoli pogrešali. Potem smo v višjih razredih osnovne šole začeli z računalništvom in kar naenkrat je bil internet osnovni učni pripomoček. Takrat se je začel moj "odnos" do interneta. Skozi vsa šolska leta sem se nanj navadila, tako kot na vodo ali zrak.

Zadnje čase pa zelo rada "pobegnem" v kraje, kjer interneta še vedno nimajo in se potem počutim bolj sproščeno. Nihče ne omenja "hej, poglej na facebook, ti bom tam prilepil link" ali "dej, ti bom poslal mail pa se bova zmenila ...". Vse je iz oči v oči in vse se dogaja ta trenutek. Na internetu pa se mi zdi da je čas pomešan.

Kreativnost? Seveda jo opažam na internetu, ampak se mi zdi da brez osnovnega tehničnega znanja bolj težko ustvarjaš na tem področju. Svojo osebno oceno bi dala takole: razmerje med tehničnim znanjem in kreativo = tehnično znanje 85%, kreativa 15%. Morda bi dala tehničnemu znanju še večji procent ... Vsaj ta trenutek se mi tako zdi.

:)