VideoZid - urbana video galerija na prostem spet deluje!

VideoZid - urbano video galerijo na prostem - na Židovski ulici v Ljubljani - je v poletni sezoni otvoril danski umetnik Emil Brahe z delom Dancing Queen, v katerem se ukvarja s pričaranjem glasbe brez uporabe zvoka.

Galerija bo v letu 2015 delovala junija, julija, novembra in decembra. Vsaka dva tedna bo zid dobil novo podobo. Predstavljenih bo osem razstav tujih in slovenskih umetnikov. Projekcije video zank bodo predvajane poleti vsak dan med 21. in 1. uro zjutraj, pozimi pa med 18. uro in polnočjo.

Umetniki so bili izbrani prek mednarodnega razpisa. Selektorica in kuratorica je avtorica projekta Pila Rusjan, magistrska študentka in diplomantka Visoke šole za umetnost Unvierze v Novi Gorici, tudi sama videastka. Iskala je dela, ki se navezujejo na prostor sam, kontekst VideoZidu - zid, urbani prostor, komunikacija z naključnimi mimoidočimi. Tako bodo predstavljena zelo različna dela, od interaktivnega videa do animacije, od takih, ki se ukvarjajo s prostorom, do tistih, ki jih zanima dialog s publiko.

V štirih mesecih se bodo s svojimi deli zvrstili:

- Emil Brahe, Danska

- Fernando Visockis, Brazilija

- Ksenija Kovačević, Srbija

- Dejan Štefančič, Slovenija

- Luka Prijatelj, Slovenija

- Adrijan Praznik, Slovenija

- Ana Pečar, Slovenija

- Iniciativa ČIPke, Slovenija

Producent projekta je famulVideoLab (KD Galerija GT), podpirata ga Mestna občina Ljubljana in Galerija Hest.

Več / More in English >> www.famulvideolab.wordpress.com