Aprilski strokovni obisk v Šempas v okviru projekta Patterns

Študentje programov Digitalne umetnosti in prakse ter Medijske umetnosti in prakse, ki sodelujejo v vsebinskem sklopu D.I.W.O. art systems: corrections to the dominant yet deficient system and narative of visual art in Slovenia, 1960 - 2000, so bili 21.4.2015 na eksurziji v Šempasu, kjer so obiskali Marka Pogačnika in skupino BridA. Po prigrizku so slišano še predebatirali in naredili načrt za zaključek vsebinskega sklopa.
 

Več o projektu Patterns Lectures | D.I.W.O. art systems
Fotografije: Daša Sirk (UNG VŠU) in Simona Žvanut (SCCA)
 


PROGRAM EKSKURZIJE, 21. 4. 2015
9.00 GORICA
Odhod avtobusa izpred VŠU, Palača Alvarez, Via Armando Diaz 5, Gorica

10.00–12.00, ŠEMPAS
OHO / DRUŽINA V ŠEMPASU (Marko Pogačnik)
http://zerogravity.mg-lj.si/slo/kozmiki/oho.htm

Marko Pogačnik je v dijaških letih v Kranju skupaj z Iztokom Geistrom in Marjanom Cigličem pripravil šolsko glasilo Plamenica. Iz sodelovanja treh prijateljev se je leta 1966 razvila konceptualistična skupina OHO (1965–1971). Leta 1971 je začel s prijatelji umetnost povezovati z življenjem (landart) in ustanovil komuno v Šempasu v Vipavski dolini, potem ko je v Novi Gorici sodeloval kot oblikovalec stavbe sedanjega casinoja Perla.

Leta 1971 se je skupaj s širšo OHO-jevsko družino preselil v Šempas v Vipavski dolini, kjer s svojo ožjo družino še zdaj živi. Z ženo Mariko in hčerami Ajro, Nike in Ano je razvil novo umetniško prakso imenovano »litopunktura«, v kateri postavlja kamnite stebre na izbrane točke v zaključeni pokrajini.

12.30–14.30
BRIDA (Sendi Mango, Jurij Pavlica, Tom Kerševan)
http://www.brida-kud.si/art.html

Skupina BridA / Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica je bila ustanovljena leta 1996, medtem ko so trije slovenski umetniki študirali na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah. Heterogenično delo skupine Brida je široko razpredeno preko različnih smeri sodobne umetnosti, a kljub temu nas pogosto presenetijo, ko odkrijemo njihova dela v neznanem področju med umetnostjo in znanostjo.

15.00

KOSILO

16.30
REFLEKSIJA

POVRATEK V GORICO okrog 18. ure​
 

Več o projektu Patterns Lectures | D.I.W.O. art systems


 

 

 D.I.W.O. art systems: corrections to the dominant yet deficient system and narative of visual art in Slovenia, 1960 - 2000 is supported by PATTERNS Lectures, initiated by ERSTE Foundation and implemented by WUS Austria. www.patternslectures.org

Več o projektu Patterns Lectures | D.I.W.O. art systems