Patterns Lectures : Javni predavanji Barbare Borčič in Eduarda Freudmanna

Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici vas v petek, 19. decembra 2014, vabi na dve javni predavanji s projekcijo

Umetnostna zgodovinarka Barbara Borčič, poznavalka alternativne scene osemdesetih let, bo predavala o Laibach Kunst in ob tem pokazala materiale iz osebnega arhiva. Eduard Freudmann, avstrijski umetnik, ki z Arhivom belega slona dokumentira holokavst in komunizem v Avstriji bo predvajal celovečerni dokumentarec in o arhivu predaval.

9.00 – 12.15
Eduard Freudmann: Arhiv belega slona (The White Elephant Archive) / predavanje in projekcija /
http://www.eduardfreudmann.com/?p=819
Kot namiguje ime, je Arhiv belega slona nekaj zelo dragocenega, celo svetega. Hkrati je ta arhiv za avstrijskega umetika Eduarda Freudmanna veliko breme, saj ga sestavlja 51 pesmi, ki jih je napisal njegov ded v koncentracijskih taboriščih ter druga dokumentacija na temo holokavsta in komunizma v Avstriji. Projekt je pričel nastajati leta 1979. Ustanovila ga je umetnikova babica. Freudmann ga je prevzel leta 2004, a do leta 2012 ni objavil ničesar. Leta 2012 je na rezidenci v Tel Avivu zasnoval performans, ki temelji na arhivu.
Po kratkem uvodu bo Freudmann predvajal celovečerni dokumentarec o Arhivu belega slona, sledil pa bo dialog z občinstvom.

Predavanje in pogovor bosta potekala v angleškem jeziku.

13.00-16.15
Barbara Borčič: Laibach Kunst / predavanje /
http://www.zalozbacf.si/index.php/celostna-umetnina-laibach.html
Predavanje bo premislilo zgodnje dogodke in razstave, ki so intenzivno oblikovali javno podobo Laibach Kunst. Kot umetniška vodja Galerije ŠKUC v Ljubljani osemdesetih let, je bila Borčič vpletena v alternativno sceno, ki je spodbudila in vzdrževala prakso Laibach.
Koncerti, performansi, video art, klasično slikarstvo, Xerox, grafika, kasete in posnetki, besedila, scena, koreografija – vsi ti elementi označujejo Laibachov pristop k umetnosti. Barbara Borčič bo predstavila Celostno umetnino Laibach, ki deluje kot totaliteta.
Predavanje bo avtorica pripravila ob vizualnem gradivu iz njenega osebnega arhiva.

Predavanji sta del študijskega cikla 'Naredi si sam' (D.I.Y.) in 'naredi z drugimi' (D.I.W.O.) umetnostni sistemi. Popravki dominantnega, a pomanjkljivega sistema in narativa vizualne umetnosti v Sloveniji 1960 – 2000. Cikel podpira PATTERNS Lectures, ki ga je spodbudila Erste Foundation in ga implementira WUS Austria.


Več na //vsu.ung.si/patterns-diwo 


 

Supported by PATTERNS Lectures, initiated by ERSTE Foundation and implemented by WUS Austria. www.patternslectures.org