Devet filmov študentov Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici na letošnjem FSF

Na letošnjem 17. Festivalu slovenskega filma v Portorožu bo Visoko šolo za umetnost Univerze v Novi Gorici zastopalo devet študijskih  filmov, kar je največ doslej. Od tega štirje v tekmovalnem programu študijskega filma (animiranei filmi - skupinski Claustrophilia, Trus! What Do You Do? avtorice Katje Petelin in Maria Gata Damirja Grbanovića ter igrani film Mulci Urške Djukić, nadaljnih pet pa v sekciji Panorama (animirani Babadizaba Ines Ozimek, Abuzz Nike Lemut in Origami Gregorja Dvornika, igrani Poroka/Svadba Ive Musović ter dokumentarni omnibus Zgodbe Ghetta/Stories of the Ghetto, ki je nastal kot del mednarodnega Erasmus IP projekta HiLoVv - Skrita življenja Benetk. Poleg študijskih filmov Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici bo predvajan tudi film Food Fetish diplomanta šole Miha Šubica, poleg tega pa še po dva filma mentorjev Janeza Burgerja (kratki film Sprava in celovečerni film Avtošola) in Kolja Sakside (v tekmovalnem programu Koyaa: Roža ter v programu študijskega filma Azulejo, ou l'illusion visuelle). Trenutno je program festivala na voljo v dokumentu, kmalu tudi na spletni strani festivala. Toplo priporočamo tudi spremljevalni program festivala (študentom še posebej strokovni seminar in svetovanje »Glasba za film – demistifikacija glasbenih pravic v av delih«!)

Izbrani študijski filmi Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici:

V sekciji Študijski film:
Claustrophilia, Gregor Kocjančič, Filip Košnik, Matjaž Bajc, Ester Ivakič, Špela Lutman, Urban Klanjšček, Vid Erbič Križanec, Tilen Leban, 4'30"
Trus! What Do You Do, Katja Petelin, 3'
Maria Gata, Damir Grbanović, 4'30"
Mulci, Urška Djukić, 11'25"

V sekciji Panorama:
Babadizaba, Ines Ozimek, 2'18"
Abuzz, Nika Lemut, 1'32"
Zgodbe Ghetta/Stories of the Ghetto, skupinsko delo, 30'40"
Poroka/Svadba, Iva Musović, 13'50"
Origami, Gregor Dvornik, 1'36"

O nekaterih od filmov:

Trus! What Do You Do? - "Video je narejen s praskanjem in barvanjem na super 8 filmski trak. Trak sem dala v projektor in s fotoaparatom snemala projekcijo. Postopek je potekal približno takole: Na trak sem s skalpelom ustvarjala vzorce & posnela; na eni strani odstranila celuloid & posnela; pobarvala & posnela; ...; ∞. 15 sekund se namesto filmskega traku predvaja home-made filmski trak (narejen iz folije) in "ročni projektor" (narejen iz lesa), ki sem ga rezala, barvala, sežigala. Posnetke sem računalniško obdelala in seveda sinhronizirala z glasbo."
 

Babadizaba - "Babovčki rajajo in se veselijo. Njihovo zabavo prekine opozorilo o prihodu meteorja, ki ga morajo razstreliti, da bi rešili planet. Zavlada vsesplošna panika, precej različne osebnosti troglavega babovčka pa napetost samo še stopnjujejo."