Študentska animirana filma na festivalu Kino otok

Na festivalu Kino otok sta v sekciji Video na plaži letos gostovala dva filma, ki sta na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici letos nastala pod mentorstvom Kolja Saksida - skupinski film Babadizaba, v Izoli ga je predstavila Ines Ozimek, ter Trus! What Do You Do? avtorice Katje Petelin.

Trus! What Do You Do? - "Video je narejen s praskanjem in barvanjem na super 8 filmski trak. Trak sem dala v projektor in s fotoaparatom snemala projekcijo. Postopek je potekal približno takole: Na trak sem s skalpelom ustvarjala vzorce & posnela; na eni strani odstranila celuloid & posnela; pobarvala & posnela; ...; ∞. 15 sekund se namesto filmskega traku predvaja home-made filmski trak (narejen iz folije) in "ročni projektor" (narejen iz lesa), ki sem ga rezala, barvala, sežigala. Posnetke sem računalniško obdelala in seveda sinhronizirala z glasbo."

Babadizaba - "Babovčki rajajo in se veselijo. Njihovo zabavo prekine opozorilo o prihodu meteorja, ki ga morajo razstreliti, da bi rešili planet. Zavlada vsesplošna panika, precej različne osebnosti troglavega babovčka pa napetost samo še stopnjujejo."