Projekcije študentskih filmov na festivalu Video in Progress

Projekcije študentskih filmov na festivalu Video in Progress 5.-7.6. v Ljubljani. Projekcije se bodo ponovile (v Kinu Šiška) v četrtek (ob 17. uri), v petek (ob 13.30) in v soboto (ZRC SAZU), ko bo ob 19.30 selektorica izbora in programska direktorica Visoke šole za umetnost Rene Rusjan predstavila izbor, študente in program, ob 20. uri bo zadnja ponovitev programa, sledila bo zaključna zabava festivala Fotonični trenutki – Mesec fotografije in Video in Progress (LP bar).    

O izboru

Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici (UNG VŠU) je nastala kot naslednica Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart in je do leta 2012 delovala v Ljubljani. Sedaj zaključuje že drugo študijsko leto na goriški lokaciji: nove prostore ima v Stari Gorici, kjer se lepo povezuje s kulturnim življenjem obeh mest ob meji.

Za festival smo pripravili izbor kratkih del iz različnih generacij, ki se ukvarjajo z mestom ali zgodovino. V prvi del nas uvede nekaj kratkih filmčkov, narejenih na Prvi podaji, 48-urni delavnici, ki študente vsako leto pospremi v nov začetek – v vsakokrat novih medgeneracijskih kombinacijah, sprehodih po mestu in ob medsebojnem spoznavanju naredijo prva skupna dela. Sledijo trije intimni portreti oseb z urbano življenjsko izkušnjo, za njimi pa se zopet podamo v mesto, in sicer skozi oči in akcijo nekaterih nekdanjih študentk programa prve stopnje, ki nas iz Ljubljane in Gorice popeljejo v London, Sao Paulo in Singapur. Program zaključuje dokumentarni omnibus Ghetto, ki nam predstavi najstarejši geto na svetu, mali košček sveta v naši bližini, od koder izhaja to poimenovanje.

Večina filmov je nastala v produkciji UNG VŠU, nekateri v koprodukciji s Šolo uporabnih umetnosti Famul Stuart in FamulVideoLabom. Omnibus Ghetto je nastal na mednarodni delavnici dokumentarnega filma v Benetkah, zadnji od treh edicij projekta Hidden Live(r)s of Venice, kjer so sodelovali tudi študentje treh partnerskih univerz iz Avstrije, Hrvaške in Italije. (Rene Rusjan)

Urbane zgodbe (Seznam predvajanjih del) 

Posamezni avtorji
Jaka Čurlič (SI), Monica V, 5’50″
Gaja L. Kutnjak (SI), Od 1912 (Since 1912), 6’13″
Jasmina Lozar (SI), Samo Mrak,
Pila Rusjan (SI), Elisa 5, 4’50″
Pila Rusjan (SI) / Tina Krajnc (SI), Reciklirane novice (News Recycled), 1’04″
Valérie Wolf Gang (SI), Lucidne sanje v mehaničnem svetu (Lucid dreams in a mechanical world), 2’31″
Valérie Wolf Gang (SI), Svoboda 2.0 (Freedom 2.0), 3’27″

Prva podaja
Mark Bizilj (SI) / Ivan Umer (SI) / Simon Klembas (SI) / Klavdij Juvan (SI) / Eva Mastnak (SI),Tanto Fa, 0’42″
Matjaž Bajc (SI) / Filip Košnik (SI) / Gregor Kocjančič (SI) / Špela Lutman (SI) / Ana Bahor (SI),Znak, da je zrezek živ, 3’22″
Saša Mrak (SI) / Teotim Logar Zorn (SI) / Mateja Nikolić (SI) / Ester Ivakič (SI) / Katja Munda Rakar (SI), Momentum, 1’09″

HiloVv, Stories of the Ghetto
Urška Djukić (SI) / Peter Mišic (SI)/ Gregor Mörth (AT), Shaul | Rami, 9’00″
Jasmina Lozar (SI) / Jaka Čurlič (SI) / Francesco Cartigheddu (IT), Lorenzo, 4’08″
Denis Barbić (HR) / Alexia Eberl (GE) / Dylan Mundy Clowry (IR), David, 3’02″
Katja Munda Rakar (SI) / Jaka Čurlič (SI) / Claudia Spinelli (IT), Davide, 2’35″
Renata Fugošić (HR) / Sara Ghiani (IT) / Monika Rusak (HR) / Cornelia Steiner (AT), Karol, 3’23″
Dominik Grdić (HR) / Iva Musović (SR) / Gašper Uršič (SI), Živa, 6’03″

Več http://www.kolektiva.org/curating/video-in-progress-5/urban-stories#slo
Program projekcij http://www.kolektiva.org/curating/video-in-progress-5/screening-schedule-program-projekcij#slo