Magistrske študentke s skupinsko razstavo "Cimri, ne čimri" v galeriji A+A

Tomaž Burlin, Pila Rusjan, Noemi Veberič Levovnik, Valérie Wolf Gang
A plus A, Centro Espositivo Sloveno San Marco 3073, Venezia 30124, Italia T/F +39 041 2770466 — T +39 041 8501468

Odprtje: 20. marec 2014, ob 18. uri
Večmedijska galerijska postavitev štirih sodobnih avtorjev s podporo FamulVideoLab – KD Galerija GT je bila izbrana in najvišje ocenjena med predlogi, ki so prispeli na vabilo Obalnih galerij Piran, objavljeno v novembru 2013. Na FamulVideoLab blogu lahko sledite postavljanju in dogodkom ob otvoritvi.

Galerija je obravnavana kot skupinsko stanovanje, umetniki pa so v njej sostanovalci, katerih osebne poetike se tu srečajo ter s harmonijami in razhajanjem, usklajenostjo in konflikti prepletejo v kompleksno in zabavno celoto. Prostori galerije so razdeljeni po funkcijah v sedem sob: Kopalnica, Kuhinja, Dnevna soba, WC, Dekliška spalnica, Tomaževa soba, Fuk soba. Vsaka od njih nosi svoj koncept, ki pa se vedno navezuje na širšega: individualisti v sobivanju.

Glavne teme avtorjev – sostanovalcev so javni in zasebni prostor, intimnost, identiteta, sobivanje, individuum in skupnost, pa tudi spomini, sanje in fantazije. Izražajo jih v obliki avdiovizualnih del, videa, fotografij, besedilnih sporočil, svetlobnih in zvočnih postavitev, risb in slik. Dogajanje med drugim ustvarja interakcija med avtorji, štirimi individualci na skupinski razstavi. Izboriti si morajo svoj prostor, razdeliti delo. Tej komunikaciji lahko obiskovalec sledi s pomočjo komentarjev, ki jih v različnih oblikah puščajo drug drugemu po prostorih. Razstava bo zajemala tudi živi performans na večer odprtja ter uvodno in zaključno javno vodstvo avtorjev po razstavi. Ideja za razstavo je izšla iz potrebe po raziskovanju video medija v okviru FamulVideoLab, podenote kulturnega društva Galerija GT. Pod enim konceptom naj bi združila več samostojnih avtorjev, ki vsak po svoje uporabljajo gibljive slike in s tem povezane medije. Tomaž Burlin, Pila Rusjan, Noemi Veberič Levovnik in Valérie Wolf Gang so tako ugotovili, da se je pri skupnem razstavljanju treba boriti za svoj prostor na podobno kot pri delitvi bivalnega prostora. Projekta Cimri ne Čimri pa se niso lotili nečimrno, ampak s pozitivnimi pričakovanji, kaj vse sodelovanje med štirimi posamezniki lahko prinese.

Pila Rusjan (1984) je videastka, ki deluje na področjih likovnih, uprizoritvenih, avdiovizualnih ter intermedijskih umetnosti. Razstavlja v Sloveniji in tujini, umetniške rezidence zajemajo Brazilijo, Tajvan in Kirgizijo, nominirana je bila za nagradi ESSL in OHO. Je podpredsednica društva KD Galerija GT in vodja raziskovalne enote FamulVideoLab. Od leta 2010 ima status samozaposlene v kulturi. Diplomirala je na Visoki šoli za umetnost UNG, kjer trenutno končuje študij druge stopnje.

Noemi Veberič Levovnik (1985) v svojih delih uporablja razne medije, ki jih med seboj prepleta v večmedijske prostorske postavitve in knjige umetnika. Deluje med Ljubljano in Parizom, kjer je leta 2009 končala študij prve stopnje s področja likovne umetnosti in filma. Študij je nato nadaljevala na magisteriju iz umetnosti v Quimperju ter se v Pariz vrnila na drugi magisterij iz teorije sodobne umetnosti, magistrirala je leta 2013. Samostojno je razstavljala v Bežigrajski galeriji in TukadMungi v Ljubljani, na zadnjem trienalu slovenske umetnosti U3 pa se je predstavila s prostorsko postavitvijo v MSUM in serijo performansov. Od leta 2013 ima status samozaposlene v kulturi.

Valérie Wolf Gang (1990) ustvarja na področju videa in sodobnih umetniških praks. Diplomirala je na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici, kjer zdaj nadaljuje s študijem druge stopnje. Svoje znanje in praktične izkušnje je dopolnila še z gostovanjem na praški filmski akademiji FAMU. Ustvarja z različnimi mediji in kreira multimedijske instalacije, ki so bile razstavljene v številnih galerijah (Miklova Hiša, Centralna Postaja, Muzej Sodobnih Umetnosti, Institut za Sodobno Umetnost Singapur, Galerija Inkubator Zagreb …). Njene videe so predvajali na različnih festivalih (Motovun, IRFF Estonija, Festival Neodvisnega filma, DigitalBigScreen …) in v kinih (Filmcasino Dunaj, Pančevo Srbija, Kinodvor, Kinoteka, Kiberpipa …). Od leta 2013 ima status samozaposlene v kulturi. 

Tomaž Burlin (1977) deluje kot režiser, oblikovalec, fotograf in filmski publicist. Od leta 2003 živi v Parizu kjer je študiral uprizoritvene umetnosti (gledališče in film) in diplomiral iz dokumentarno-antropološkega filma. Deluje na kulturno-umetniškem področju, v Parizu (predsednik društva eksperi-mentalnega filma L’Etna) in v Sloveniji. S filmskim in fotografskim medijem pogosto raziskuje razmerja med preteklostjo, spominom, odnosom do arhiva in osebno identiteto.

KD Galerija GT je ustanoviteljica izobraževalne enote Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart (1994), šole, ki danes deluje v okviru Univerze v Novi Gorici kot Visoka šola za umetnost. FamulVideoLab (2013), je nova raziskovalna enota društva, je mreža mladih videastov, prostor za raziskovanje video medija ter področij, v katera video umetnost seže. Prvi javni projekt FamulVideoLab-a je urbana video galerija na prostem imenovana Video zid, ki ga je podprla Mestna občina Ljubljana. Podpira pa jih tudi Evropska komisija v okviru programa Leonardo da Vinci, prek katerega svoje člane, aktivne umetnike, pošiljajo po Evropi.