Prva nagrada na natečaju Fotografija leta 2014 Tadeju Žnidarčiču

Čestitamo sodelavcu in nekdanjemu študentu šole Famul Stuart Tadeju Žnidarčiču, prejemniku prve nagrade na EMZINovem natečaju Fotografija leta 2014!! Marca Tadej predava na šoli!

Tadej Žnidarčič je nagrado prejel za serijo fotografij Tukaj smo, geji smo in Ugandčani smo, drugo Miha Erjavec za serijo z naslovom 150 m, tretjo pa Ajda Schmidt za cikel fotografij Anywhere else but here.

Poleg treh nagrad za avtorsko fotografijo so podelili še nagrado za reportažno fotografijo, ki jo je prejela Fernanda Prado Verčič za niz fotografij Majhne zgodbe iz Robidnice 3-B, posebne častne omembe žirije pa je bil deležen Matjaž Tančič za serijo Karaoke bar.

Žnidarčič je nagrado v vrednosti 500 evrov prejel za fotografsko serijo petih del, v diptih razporejenih podob gejevskih aktivistov z naslovom Tukaj smo, geji smo in Ugandčani smo, ki jo označuje natančno premišljen, izpeljan in fotografsko izčiščen likovni in vsebinski koncept, piše v obrazložitvi nagrade.
Serija osmih del Anywhere else but here Ajde Schmidt prikazuje položaj in avtorsko gledišče fotografirajočega subjekta.Serija osmih del Anywhere else but here Ajde Schmidt prikazuje položaj in avtorsko gledišče fotografirajočega subjekta.

V vsakem diptihu sta fotografirana portreta ugandskega gejevskega aktivista v določenem časovnem obdobju. Upodobljenec je najprej obrnjen proti gledalcu s hrbtom, nato pa se odločno zazre in brez vidnega strahu izpostavi obraz in telo prepoznavnosti. Neposreden fotografski zapis opozarja na družbeno aktivne in kritično razmišljujoče poudarke o enakosti in enakopravnosti vseh ljudi brez razlik, je v obrazložitvi zapisal član žirije Sarival Sosič.