Razstava V iskanju zelene četrti, Famul v Celici v sodelovanju s Festivalom Mladi levi

Od pozabljenih površin do javnega urbanega vrta.

V seminarju arhitekta Aleksandra Ostana na šoli Famul Stuart, predhodnici Visoke šole za umetnost UNG, so se s študenti programa Ambient odzvali povabilu zavoda Bunker in se lotili zanimivega projekta v ljubljanski četrti Tabor. V prvi fazi je skupina mapirala pozabljene, skrite in zakrite površine, ki bi se lahko spremenile v vrtove. Odkrili so prav pester mozaik raznovrstnih površin. V naslednji fazi se bodo spopadli s terenom in v povezavi z drugimi sodelujočimi skušali že letos realizirati katerega od predlogov. Gotovo je ena od zanimivejših akcij posaditev grmovnic gozdnih sadežev ob notranji del ograje osnovne šole, kjer se bodo tako že naslednje leto učenci lahko ob športnem igrišču sladkali z malinami, kosmuljami in borovnicami.

Po izsledkih raziskave, ki jo je Bunker izvedel v začetku leta z Matjažem Uršičem in Špelo Drnovšek Zorko, namreč večina prebivalcev in mimoidočih v tem predelu mesta najbolj pogreša ravno zelenje ter prostor za počitek in klepet. Razstava ni namenjena le predstavitvi naših opažanj, z njo želimo s procesom ozelenjevanja četrti pravzaprav šele začeti (nadaljevati) in v razmislek ter aktivnosti vključiti tudi vas, obiskovalce.

Osrednji del razstave predstavlja pohoden zemljevid četrti Tabor, na katerem so označeni in ovrednoteni mnogi prostori in točke pogledov, ki predstavljajo presečišče zelenih zgodb. Vabimo tudi vas, da na njem zabeležite svoja opažanja in predloge!

Razstava se bo nadaljevala s tremi različnimi sprehodi po soseski, ki jih bodo vodili posebni gostje. Pričetek sprehodov bo vsakič v razstavnem prostoru Hostla Celica.

Vstop prost
Dodatne informacije: +386 51 269 906, bunker@siol.net