Razstava "Umetnost sanjarjenja (delovni naslov)" v Galeriji Miklova hiša, Ribnica

Razstava diplomantov umetniških šol v Galeriji Miklova hiša, Ribnica. Z Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici razstavljata absolventki Valerija Zabret z instalacijo Čez 10 let in Len Černe z videom Spin Spin Sugar ter diplomantki Mateja Lukežič z risbami in Iva Musović s filmom. 

Z razstavnim projektom Umetnost sanjarjenja (delovni naslov) osvetljujemo naslovni fenomen – eno osnovnih gibal umetnosti. Sanjarjenje kot kanal, vabljiv in široko dostopen, a hkrati temeljno določujoč človečnost, je v tesnem sorazmerju s človekom, ne nujno umetnikom. Kanal ene ali več dimenzij – odvisno od dinamik intimnega in širšega družbenega okolja. Čeravno je slednje skrajno stabilno in togo, enoumno, ko ne dopušča svojstvenosti in odvodov, sanjarija nosi kal ustvarjajoče premene, preobrazbe in dejanja. Je aktiven princip posameznika, ki hkrati implicira možnost učinka v konkretnem; je izvrsten instrument njegove emancipacije. Politično poetičnega ne izgublja v igri z ekspanzijo enopomenskosti. Razlika med sanjarjenjem in fantaziranjem? Zadnje je vase zaprt krogotok, povratna zanka, brez možnosti učinkovanja navzven. S sanjanjem? Sanje pripadajo trpniku. (Petra Kapš, iz uvodnega besedila v katalogu Umetnost sanjarjenja (delovni naslov)

Sodelujoče umetnice in umetniki: Iva TratnikNovi evropski umetniški film (Borut Holland, Simon Macuh)Jure MarkotaIkara ČerneBoris BejaEva PetričOliver PilićAnja KranjcTejka PezdircSaša FurlanAna KerinNoemi Veberič Levovnik, Valérie Wolf Gang, Maja Smrekar, Mateja Lukežič, Len Černe, Meta Kastelic, Urška Debevc, Iva Musović, Špela Petrič

Formalni okvir razstavnega projekta zaobjema diplomante in/ali magistre umetniških šol z zaključkom študija v letih 2011/12. Razstava nadaljuje tradicijo Galerije Miklova hiša, ki že več kot desetletje vsako leto uresniči razstavo skoz formalni kriterij diplomiranja oziroma magistriranja na umetniških šolah.

H koncipiranju in kuriranju razstave za leto 2012 povabljena Petra Kapš, piska, umetnica in kuratorka, je projekt zasnovala skoz fenomen sanjarjenja. Raziskavo diplomantov/magistrov in šol je razširila izven Slovenije ter projekt zastavila na principu variacij naključja, odprte forme, koreografij delovnega procesa in socialnih dinamik. K sodelovanju je povabila 20 umetnikov in umetnic. Njeno končno povabilo je bilo odziv na specifično zastavljeno metodo dela, predvsem pa zainteresiranost potencialno sodelujočih.