Letna razstava Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici in Famul Stuart Šole uporabnih umetnosti 2012/02

Študentje Digitalnih umetnosti in praks Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici ter Ambienta in Restavratorstva Famul Stuart Šole uporabnih umetnosti so v zadnji fazi priprav na javno predstavitev svojih del - vabimo Vas na letno razstavo, ki bo v torek, 29. maja ob 20. uri v prostorih obeh šol na Dunajski 56 v Ljubljani.

Če naštejemo nekaj aktivnosti: šola ob sodelovanju partnerskih univerz iz Reke, Gradca in Vidma koordinira Erasmus projekt ADRIART, katerega namen je razvoj mednarodnega programa 2. stopnje na področju umetnosti, začetek pilotne izvedbe programa pa je načrtovan za letošnjo jesen. Študentje istih univerz pa odkrivajo skrita življenja Benetk s pomočjo Erasmus intenzivnega programa HiLoVv – dvotedenske delavnice dokumentarnega filma v Benetkah pod mentorstvom svetovno priznanega režiserja Rajka Grlića. Beneške povezave, omnibus filmov iz lanske delavnice, so bile že predvajane v Gradcu, Novi Gorici in Ljubljani. Angelina, eden od filmov iz omnibusa, pa je dobil nagrado v kategoriji Tradicije na portugalskem Erasmus festivalu študentskega filma. Šola je v 2011 aktivno sodelovala tudi v čezmejnem projektu Noč raziskovalcev, za kar je sodelavec Visoke šole za umetnost doc. dr. Peter prejel priznanje Prometej znanostiza odličnost v komuniciranju, ki ga podeljuje Slovenska znanstvena fundacija. V okviru Noči raziskovalcev so organizirali tudi javni video natečaj RoL: Raziskovalci – običajni ljudje (z neobičajnimi poklici). Marca pa so v sodelovanju s portalom Planet Siol.net četrtič organizirali ravno tako javni natečaj Videorajd, ki poteka vsakič na drugo, družbeno angažirano, temo. Njegova posebnost je predvajanje izbranih videov na zaslonih ljubljanskih avtobusov, tokrat je natečaj potekal na temo Dovolj vode in hrane za vse!

V okvir šolskega procesa, ki se širi v sfero javnega, spadajo tudi redne semestrske in letne razstave študentskih del, ne smemo pa pozabiti projekta vŠUM z drugim gostovanjem šole v CUK Kino Šiška, lanska edicija pa je bila na ogled med drugim na mednarodnem festivalu intermedijske umetnosti Kiblix v Mariboru. Študent tretjega letnika Jaša Bukovec je na pobudo pedagoginje Lidije Male vodil delavnico animiranega filma v ljubljanskem zaporu, kjer so udeleženci pod mentorskim vodstvom samostojno posneli kratek animirani film. Film je nastal po njihovih lastnih zamislih, z dosegljivimi materiali in primerno prostorskim zmožnostim. Izbrani študentje so sodelovali na »Fashion Film« delavnici modnega filma, ki jo je v okviru aprilskega tedna mode vodila Kathryn Ferguson. Na šoli pa so med drugim gostili dokumentarnega fotografa Tadeja Žnidarčiča, filmskega režiserja Janeza Burgerja… V sodelovanju z mednarodnim festivalom animiranega filma Animateka so gostili japonsko avtorico animiranih filmov Mayo Yonesho ter podelili Nagrado Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film, ki ga je izbrala žirija študentov Visoke šole za umetnost. Evropska pa je tudi dimenzija šole, ki je (poleg projektov evropskih razsežnosti) začela s študentsko Erasmus izmenjavo – na filmskem oddelku FAMU v Pragi je v zimskem semestru gostovala ena študentka, s portugalsko šolo ESAD.CR pa ima Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici intenzivno izmenjavo kar sedmih študentov. 

Aktivni so tudi naši diplomanti – diplomski film Miha Šubica, Zadnje kosilo, je bil predstavljen že na več festivalih, med zadnjimi v Cannesu, na Filmfest Dresden v Nemčiji, Tiburon festival v ZDA, Animafest Zagreb, ljubljanska Animateka itd. Polona Zupan (alias Pila Rusjan) pa s Tajvanko Nung-Hsin Hu po trimesečni rezidenci na Tajvanu v Mednarodnem grafičnem likovnem centru MGLC do 17. junija razstavlja ambientalno instalacijo, ki v svoji intimi in udobju obiskovalcu ponuja Zgodbe za lahko noč