Zanimiva prizorišča umetnosti - katera in zakaj?

3 replies [Last post]
jaka's picture
Zanimiva prizorišča umetnosti - katera in zakaj?
Fri, 06/11/2010 - 23:31

Katere galerije/razstave obiskujemo, kdaj in zakaj? Kaj so razlogi naših navad? Je soočenje razlogov za in proti med osebami, ki se strinjajo z argumentiranim nestrinjanjem lahko koristno? Verjamem, da je.

Verjamem, da je nujno, da bi presegli lastne omejitve in predsodke. Verjamem, da nas bo naš pogovor spremenil - zato ga začenjam. Zato vas vabim k izmenjavi mnenj, spoštljivo, a kritično.

Torej, prizoršča umetnosti v Sloveniji? Katera priporočate in zakaj?

Peter Purg's picture
še moja / prizorišča umetnosti - katera in zakaj?
Tue, 07/06/2010 - 01:04

..prav,

pa preletimo:

- od galerij ("kot takih") v LJ Kapelica, zadnje čase tudi Jakopičeva, Škuc že od nekdaj, pa Moderna in Mala.. pa Tate Modern ko sem v Londonu, v Berlinu me vedno znova preseneti Martin-Gropius-Bau.. babica je delala v MB Rotovžu in sem bil svojih prvih 10 let redni gost :) aja, in najbrž še Museumsquartier na Dunaju, pa Barcelonske off- in mimogrede- galerije..

- od muzejev.. hej, v muzeje hodim samo izven Slovenije.. zakaj neki !? Ni res, Železničarski muzej ima pa super evente.... in pa Rodinov v Parizu kamor se vračam nevem(več)zakaj..

- od teatrov Mladinsko, Cankarjev dom, KUD FP (tudi dobra galerija!), Španski Borci se letos prebujajo, Stara elektrarna itak.. in pa hej, ulica - npr. še predvčerajšnjim Ana Desetnica! Berlinski in londonski (nazadnje lepo presenetil the Young Vic) off-teatri so pa itak svojevrstna droga..

- festivali so pomembna (ker minljiva?) prizorišča (vs. dogodki/situacije?), s katerimi dihamo naš letni kulturno cikel.. od Animateke do LIFFe in tudi DokMa čez Trojane, pa HAIP v Kiberpipi, Kibla v MB je splet tudi galerija in ima dosti dobrih dogodkov.. tam blizu tudi družinska EX-garaža.. pa na Ars Electronico k sosedom redno pogledat in na berlinski Transmediale, če se ni še izpel..

.. Metelkova in Pekarna se ne dasta, kar je super, vsaka po svoje prizor-išče.. na Metelkovi Channel Zero, Gromka in Menza pri Koritu tekmujejo.. pa v Rogu naletiš na prenekateri biser.. ne pozabimo na kot-da-periferne Mostovne, Kotlovnice, MKNŽje, ipd= saj res in Kino Šiška se je pravzaprav lepo razcvetel..

KinoDvor in bila je Kinoteka in bil je obvezen Schubuehne Lichtenfels Leipzig in še dobro da smo pozabili imena pariških in madridskih zakotnih programkinobeznic..

..Radio? Cona je stalno relevantno nestalno prizorišče, brez RŠa (in včasih MARŠa) bi si najbrž tudi težko predstavljali vsaj tozadevni meta-diskurz in info-input.. ok, posredniki -- a tudi uprizoritveniki, vsekakor.. kaj naj zdaj začnemo še z 8. dnem na RTVSLO, ali Ars360, ali StudoCity!? da o a/v arhivu RTVSLO niti ne govorimo.. u-prizarjajo sicer nič -- če ne klikneš..

--a propos, kaj pa virtualna "prizorišča" a la intima.org ali rhizome.org? ali pa nenazadnje vzhajajoča ePlatforma vsu.ung.si !?

(ojoj in kolikim se moram opravičiti ker sem jih pozabil..)

..smo kar bogati, a ne !?

..saj res, in "zakaj"? da je tam (u-prizorjeno) poleg mene in tebe -- še kaj..

LPpETER

Polona Zupan's picture
Odgovori na vprašanja - suhoparno vs. osebno
Mon, 06/14/2010 - 02:16

Obiskujem galerije Photon, Ganes Pratt, Vžigalico, včasih tudi Mestno in Malo galerijo ter ta teden prvič po prenovi Moderno. Največkrat se na razstavo odpravim ob otvoritvi, saj bi kasneje najverjetneje pozabila iti. Poleg otvoritev občasno zavijem še v Škuc (poletno popoldne v stari ljubljani) ali Alkatraz (večer na Metelkovi).

Obisk galerije mi pomeni čas za razmislek - o umetniških delih v galeriji (kadar so zanimivo zgrajena), o umetniški sceni in sistemu (ponavadi, kadar me zmoti energija same razstave), o življenju in večjih vprašanjih. Pri slednjem, prvega in drugega preskočim, saj me je očitno delo dovolj potegnilo - zapeljalo -, da se samega obstoja - časa in kraja - za trenutek ne zavedam.

Rada imam ta občutek.

PS: Včasih se je zanj dovolj že izgubiti v dobro založeni knjigarni galerije, ki pa je pri nas še nisem našla!

Valerie Wolf Gang's picture
Meni osebno je zelo všeč
Mon, 06/14/2010 - 02:08

Meni osebno je zelo všeč Kulturni dom Franceta Prešerna v Trnovem. Verjetno zato, ker je nanj vezano veliko mojih osebnih dogodivščin (prvih poskusih organiziranja prireditev in razstav). Galerija je sicer majhna, prav tako oder in prostor za občinstvo, ampak je zelo praktično in "domače". Tja vedno rada pridem in do sedaj še nisem bila razočarana.

Potem mi je zelo všeč Kinodvor, seveda! V prvi vrsti predvsem zaradi dobrih filmov. Obiščem ga vsaj enkrat na teden (čeprav bi si ga želela večkrat). Všeč mi je tudi sam prostor - rdeča barva, lože, ki spominjajo na gledališče, prijazno osebje in v redu občinstvo (ni kakšnih glasnih razgrajačev - vsaj tega še nisem doživela).

Ljubljanska SNG Drama mi je tudi zelo pri srcu, morda mi je celo mali oder bolj všeč od velikega. Si bližje igri in občutek povezanosti z igralci je močnejši. Pa še bolj se vidi in sliši. Edino, kar me je pri Drami motilo v preteklosti je bilo to, da sem vedno imela dijaški abonma in kadar sem gledala predstavo so mladi vedno klepetali in se zabavali po svoje, tako da je bilo velikokrat zelo moteče. V mali drami običajno ni bilo dijaškega abonmaja in je bilo bolj prijetno.

Na splošno so mi všeč mala gledališča in dvoranice. Pri velikih prostorih se mi zdi da pride na ogled ogromno ljudi, ki jih sploh ne zanima avtorjevo delo. Pridejo zato, ker grejo tja pač njihovi prijatelji. Kot nekakšne ovčke. In te ovčke potem tam razgrajajo, delajo gnečo in te odvračajo od užitka ob ogledu.

Kar se tiče galerij imam tudi rada manjše, ampak nekatera dobra dela so pač postavljena v večje komplekse, zato so mi od teh večjih všeč npr. galerija Tate Modern v Londonu, Narodna Galerija v Zagrebu, Uffici v Firencah ...

Kar se tiče muzejov, so mi zelo všeč ruski muzeji - predvsem vojaški muzej v Tolyattiju, Dvoržakov dvorec v St. Petersburgu, Vesoljski muzej v Moskvi ... Recimo zakaj mi je všeč vojaški muzej v Tolyattiju? Ker imajo na ogromnem polju postavljene originalna letala, avtomobile, podmornice, rakete in druga prevozna sredstva ter orožje. In še brez problema lahko splezaš na kakšen tank in zlezeš pod letalo :)

Mislim, da so galerije, muzeji in drugi kulturni objekti zelo subjektivna stvar. Vsak ima drugačen okus in vsakemu paše kaj drugega. Pri vsem tem ima seveda zelo veliko vlogo sam objekt, ki je postavljen na ogled (ali prireditev) pomembno pa je tudi kako se tam počutimo, kaj se nam zgodi, s kom smo, kakšno je vreme ... Vse to po malem vpliva na končni vtis. Gre torej za več dejavnikov.

V Sloveniji priporočam obisk Kinodvora, KUDa Franceta Prešerna, KUDa Grosuplje, SNG Drama, Cankarjev dom, Slovenska Filharmonija, Glej, MGL, Poletno gledališče v Križankah, Moderna galerija, Vžigalica ... Veliko jih je! Nekaj dobrih zadev je tudi na prostem.