vŠUM POWER TEAM

Zahvaljujem se Damirju Grbanoviću za sledeči poljudo-znanstveni vpogled v tehnično/logistični oddelek vŠUM ekipe za napajanje. 

                                           POWER TEAM

Tekst: Damir Grbanović

Fotografije: Damir Grbanović

Zdravo!

Kot verjetno že veste, boste izvedeli, ali pa preprosto ne veste in boste sedajle vedeli, (če berete dalje) da bodo naši kolesarji morali proizvajati elektriko.

Nope, ne bomo Teslo, ampak Nikola Tesla!

 

Za uspešnost podviga, bo zadolžen POWER TEAM! Naloga je povsem enostavna- iz vrtenja našega valja je potrebno pridobiti električno energijo. Seveda stvar ne more biti preveč preprosta, zato velja nekaj osnovnih želj in nujne potrebe po zadostni energiji za:

- napajanje našega LED semaforja, ki nastaja pod taktirko Petra Mišica, (če se le ne motim)

- vsaka odvečna energija bo seveda porabljena, zaželjeno je še napajanje LED projektorja.

Takole sva se ideje letila z Alešem Smolejem: Predstavljam Vam novega družinskega člana ekipe, to je alternator iz BMW-ja serije 5 e34. Na svet je priromal nekje leta 95, v tovarni Valeo. Ker se mu je že v glavi zvrtelo od vseh kilometrov je danes upokojen s piskajočim ležajem- da pa bo preživel aktivni pokoj, se je (ne)prostovoljno prijavil na naš projekt. Ker je trenutno pozna ura in spi v garaži, le simbolna slikica:

Alternator Imena še nima, zato ga lahko poljubno poimenujemo. Zadeva pa še zdaleč ni enostavna, stvari o katerih trenutno mozgam:

- ugotoviti koliko energije, s kakšnimi prenosi lahko pridobimo

- kaj je potrebno za "stabilizacijo" te energije- prisotna bodo verjetno velika nihanja

- kako energijo akumulirati?

Žal nisem ravno električar in je to zame precejšnja uganka, zato se tudi opravičujem, če sem kakšnega kozla ustrelil ali obesil, prav tako za kozo. Vabljeni vsi ki imate veselje do elektrike, se navdušujete nad žarnicami uspešno ali manj uspešno vtikate žeblje v vtičnice, ipd...

Zna biti zabavno!