Performans simpozij Programiranje družbe v Galeriji Kapelica

'Electropera, 7. dejanje: Programiranje družbe'

Electropera je pilotski umetniški projekt, ki ga za evropsko mrežo X-op med leti 2009 - 11 izvaja Inštitut Egon March s preko dvajset sodelujočimi umetniki in kulturnimi operaterji, ki so v razli"nih zasedbah nastopili v Berlinu, Istanbulu, na Portugalskem, v Estonij, Helsinkih in na Dunaju. S tokratnim sedmim dejanjem v Ljubljani se aktivna produkcijska faza Electropere zaključuje.

Na performans simpoziju, s pomenljivim naslovom 'Programiranje družbe' bodo tako nastopili Andreas Findeisen, filozof medijske umetnosti, organizator in medijski aktivist, bivši asistent Petra Sloterdijka, Tom Fuerstner, eden največjih strokovnjakov za semantično analizo na medmrežju in bivši profesor na ZKM v Karlsruheju, kjer je poučeval tudi v sredo nastopajoči Michael Saup, pionir digitalne umetnosti v devetdesetih, ki je v zadnjem desetletju presedlal na "atomsko umetnost", s prvimi izračuni, koliko energije porablja splet v celoti, in koliko sevanja ter atomskih odpadkov pušča za sabo na globalni ravni. Stephen Kovats je letos zaključil svoje štiriletno vodenje festivala Transmediale v Berlinu, že od začetka leta pa koordinira serijo evropskih konferenc, posvečenih stoletnici rojstva Marshalla McLuhana, medtem ko mlada raziskovalka Serra Ozhan iz Istanbula pravkar nastopa novo misijo, koordinacijo širitve kulturne mreže v turškem zaledju. Izgradnjo kulturne mreže iz samoorganizirane perpektive v Indoneziji bo predstavila Irene Agrivine Widnyaningrum, gonilna sila umetniške komune HONF, enega najbolj samoraslih in vplivnih kulturno - tehnoloških projektov v jugovzhodni Aziji.

Prvi del programa v torek in sredo bo potekal od 18. ure dalje v Kiberpipi, kjer ga bodo v živo remiksali Maja Smrekar, Luka Prinčič in Boštjan Čadež. Po 22. uri se program seli v Klub K4, kjer bo v torek nastopil sedeminsedemdesetletni Ben Patterson, znan iz prvega nastopa Fluxusa leta 1962 v Wiesbadnu , kjer je skupaj z Maciunasom, Cageom, Beuysom in ostalimi legendami začel revolucionarno umetniško gibanje. Večer se bo iztekel s performans simpozijem Evelyn Müürsepp in Johna Grzinicha, gonilnih sil umetniške zadruge in rezidenčne postaje MoKs, ki že desetletje deluje v zaledju estonskih gozdov. Za zaključek performans simpozija pa bo v sredo v Klubu K4 poskrbel Jaap Blonk, eden najgromkejših glasov iz sveta improvizirane glasbe. S koncertom 'Naslednja poteza Dr. Voxoida' bo predstavil dela iz bogatega repertoarja, temelječega na poesie sonore, izumljenih jezikih in fonetičnem vokabularju.

Program v letaku