Powered by Ljudmila - razstava v Mestni galeriji Ljubljana

19.5. - 26.6.2011

odprtje v četrtek, 19. maja 2011, ob 20. uri
Mestna galerija Ljubljana

Powered by Ljudmila sodi v programski sklop razstav s fokusom na mestu Ljubljana, in sicer z izhodiščem v premisleku o mestu kot arhitekturnem, urbanem, družbenem, socialnem in institucionalnem tkivu. Lani je bila tako na ogled razstava z naslovom Nikjer je najlepše, na kateri so bila razstavljena umetniška dela, ki se z mestom neposredno ukvarjajo, predstavljajo pomisleke, vprašanja, kritike ali pripovedujejo intimne zgodbe življenja v mestu. Letošnja razstava, posvečena Ljubljani, pa prikazuje časovni pregled delovanja ljubljanskega laboratorija za digitalne medije Ljudmila.
 
Ljudmilini začetki segajo v leto 1994, njeno delovanje pa se razteza od časa prvih korakov v dobi svetovnega spleta, širjenja idej in znanj o internetu do odprtja prvega cyber cafeja v Vzhodni Evropi leta 1995, pisanja člankov in izdajanja revije, ustvarjanja prvih internetnih portfolijev za slovenske umetnike, tehnične pomoči pri produkciji mnogih del slovenskih ustvarjalcev, organiziranja delavnic, predavanj, udeležb na mednarodnih konferencah, sodelovanja pri ustanovitvi NetTimea in še bi lahko naštevali, to so namreč le kratki zaznamki o delovanju Ljudmile. Umetniška dela, predstavljena na razstavi, ki so nastala s pomočjo Ljudmile – od tod tudi naslov Powered by Ljudmila, so neke vrste dokumenti, s katerimi želimo podkrepiti sedemnajst let delovanja za ljubljanski in širši slovenski ter mednarodni prostor pomembnega inkubatorja idej, projektov, znanja in misli.

Razstavo bi lahko poimenovali tudi »inventura akterjev«, saj dobi obiskovalec vpogled v nastanek, razvoj in vizijo institucije, iz katere so izšli mnogi mednarodno uveljavljeni ustvarjalci. Razstava ne prinaša kritičnega pogleda na delovanje Ljudmile, temveč vpogled v sosledje dogodkov, projektov, akcij in vpliva na slovenski in širši mednarodni prostor. Zgodb o ljubljanskih institucijah, kot je Ljudmila, ki so predvsem v devetdesetih letih dvajsetega stoletja odigrale ključno vlogo pri ustanavljanju lokalne scene, je veliko, vsaka zase je edinstvena in neponovljiva, saj umetniški projekti niso neodvisni od institucionalnega okvira, zato je nujno prevetriti tudi ta nepogrešljivi segment ustvarjalnosti.

Alenka Gregorič

Dogodki v Mestni galeriji Ljubljana:
Torek, 24. maj, 18.00
vodstvo po razstavi – Marko Peljhan.

Četrtek, 26. maj, 18.00
Chris Sugrue, predstavitev Ljudmiline rezidenčne umetnice.

Program Ljudmile: Digitalni obrok.

Torek, 31. maj, 17.00
vodstvo po razstavi – Luka Frelih.

Sreda, 1. junij, 18.00
Adam Hyde in Aleksandar Erkalović: predstavitev projekta Booki, spletnega orodja za pisanje in tiskanje knjig.

Program Ljudmile: Digitalni obrok.

Sobota, 4. junij, 12.00
Zajtrk v galeriji – neformalno druženje z »Ljudmilovci«

Sobota, 18. junij, 18.00
Poletna muzejska noč

Torek, 21. junij, 17.00
vodstvo po razstavi – Vuk Ćosić.

Portal Culture.si za mednarodno sodelovanje in njegova slovenska različica, Ljudmilin javni posvet z udeležbo Majde Širca, ministrice za kulturo RS - v juniju.

nedelja, 26. junij - Zadnji dan razstave
19.00
predstavitev kataloga Powered by Ljudmila

20.00
performans / predstavitev instrumentov, zgrajenih na delavnici TEREMINI in TEREMIDI fizični vmesnik na Ljudmili. Nastopajoči: Borut Savski (mentor) in udeleženci delavnice, ki bodo zvoke in slike v živo generirali in upravljali s pomočjo v skupini zgrajenih vmesnikov TEREMIDI.

21.00
zvočno - vizualni performans situacija 02: PALIQ,  zvok: Aluviana, C-drík, Sanja Kuveljić / video: Maja Smrekar, Robertina Šebjanič / patching: Luka Frelih.
 
21.30
Zaključna zabava.Za glasbo bosta poskrbela: DJ MC Brane in DJ MC, za video stimulacijo pa: VJ Delta Nu, VJ roro in VJ fileneed.

Dogodki na Ljudmili:
Sreda in četrtek, 8. in 9. junij. 17.00 - 20.00
srečanje skupnosti RepRap in eksperimentalna delavnica 3D tiskanja, mentor: Luka Frelih. program Ljudmile: Prosto-vezje.

Ponedeljek, 13., 20., 27. junij, 17.00 - 20.00
Blender - nadaljevalni tečaj, mentor: Igor Križanovskij. Program Ljudmile: Izobraževalnica (obvezna prijava na mail: delavnica@ljudmila.org).
po koncu razstave še 29. avgust in 5., 12., 19. in 26. september).
 
Sreda, četrtek, petek, 15., 16. in 17. junij, 17.00 - 20.00
delavnica TEREMINI in TEREMIDI fizični vmesnik, mentor: Borut Savski (3via), Program Ljudmile: Prosto-vezje (obvezna prijava na mail: delavnica@ljudmila.org).

Izven:
Sobota, 21. maj, 12.00
Trst, Sladoled na rivi z Vukom Ćosićem: 15. obletnica prve globalne net art konference: Net art per se (21. in 22. maj 1996).