Razstava nominirancev in podelitev Nagrade skupine OHO 2011

5. 5. – 22. 5. 2011
Galerija Vžigalica,Trg francoske revolucije 7, Ljubljana
Otvoritev in podelitev nagrade: četrtek, 5. 5. 2011 ob 20.00 uri

Odprtje razstave nominirancev in slavnostna podelitev Nagrade skupine OHO 2011 bo v Galeriji Vžigalica v Ljubljani, v četrtek, 5. maj 2011 ob 20.00 uri. Med nominiranci so poleg Pile Rusjan, diplomantke Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici, še Beli sladoled, Ištvan Išt Huzjan in Nina Kočar. Nagrada skupine OHO je osrednja nagrada za vizualno umetnost namenjena mladim ustvarjalkam in ustvarjalcem.

Letošnjo strokovno komisijo sestavljajo: Darko Šimišić, umetnostni kritik in kustos (Zagreb), Majda Božeglav, kustosinja (Obalne galerije Piran), Alenka Gregorič, kustosinja (Muzej in galerije mesta Ljubljane), Patrick Ward, vizualni umetnik (Ljubljana/London) in Maja Hodošček (vizualna umetnica, dobitnica Nagrade skupine OHO 2010, Celje). Ustanovitelj Nagrade skupine OHO je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., poleg tega pa je tudi  soustanovitelj mednarodne mreze YVAA, Young Visual Artists Awards (http://www.yvaa.net/) in organizacije Center for Exchange in Visual Arts. Skupna mreža ima trenutno 10 članov. 

Nagrada skupine OHO je namenjena mladim vizualnim umetnicam in umetnikom do 35. leta za dela izvedena v mediju slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, instalacije, fotografije, videa, novih medijev in perfomansa. Kriterij za dodelitev nagrade je kvaliteta in inovativnost umetniškega dela realiziranega v zadnjih dveh letih. Cilj Nagrade skupine OHO je podpirati mlade ustvarjalce, jim olajšati nadaljno ustvarjanje in jih z ustvarjanjem pozitivnega konteksta njihovega delovanja, kreativnosti in inovativnosti, pomakniti z družbene margine v sredino družbenega zanimanja. Nagrada nosi ime po skupini OHO, neoavantgardni umetniški skupini, ki je s svojim inovativnim delom v slovensko kulturo vpeljala najsodobnejše umetnostne trende. Njihov pomen ni zgolj umetniški, saj je skupina OHO v svojem delovanju zagovarjala koncept novega človeka in drugačne civilizacije, ki je odprta povezovanju, sožitju, toleranci in svobodnemu izrazu.