Globalna slika Daliborja Martinisa na stolpu Železniške postaje Ljubljana

Dalibor Martinis, Mihael Giba, GLOBALNA SLIKA

Stolp vhodne stavbe Želežniške postaje Ljubljana
Ljubljana, Trg Osvobodilne fronte 6
10. 1. 2010 - 17. 1. 2011

Drugi del projekta Daliborja Martinisa in Mihaela Gibe Globalna slika na Želežniško postajo Ljubljana v ponedeljek, 10.01.2010 ob 19.00 uri. Projekt bo na ogled do 17.01.2011, vsak dan med 17.00 in 07.00 uro.
 
Predpostavimo, da obstaja način, da se izmeri družbeno stanje in da se upodobi njegova globalna slika. Ali bi stalna prisotnost te slike vplivala na ljudi, da bi delovali drugače, za druge in njihovo dobrobit?
Projekt GLOBALNA SLIKA se izvaja v več mestih tako, da se eni od prepoznavnih urbanih lokacij določi vloga »senzorja«. Izbrana lokacija (objekt, zgradba ipd.) žari v barvi, ki odgovarja trenutnemu stanju kvalitete družbenega stanja. Parametri za prikaz trenutne stopnje družbenega stanja se določajo s pomočjo softvera, ki preiskuje internet skozi izbrane pojme (iz dnevnih online poročil o globalni ekonomiji, tržišču delnic, naravnih nesrečah, zdravju, mednarodnih odnosih, sporih, stanju človekovih pravic, ekologiji, medijih), računalnik pa upravlja z izbrano barvo, ki osvetljuje objekt. Podatki se osvežujejo vsakih 25 minut.
Družbeno stanje, od »idealnega« do »katastrofalnega«, se kaže v sedmih barvah: od modre, turkizne, zelene, rumene, oranžne, rdeče do vijolične. Projekt GLOBALNA SLIKA je bil do sedaj izveden v Zagrebu (2009), Reki (2009) in Zadru (2010).

Več na www.zavod-parasite.si