[Razstava] 9 + 9, Knjige umetnika in umetniki, MGLC

9 + 9, Knjige umetnika in umetniki
23. 11. 2010 – 8. 2. 2011, MGLC, Ljubljana

Devet slovenskih umetnic in umetnikov Andrejka Čufer, Tanja Lažetić, Marko A. Kovačič, Eva Petrič, Petra Petančič, Alenka Pirman, Tadej Pogačar, Sašo Sedlaček in Mladen Stropnik, donedavni sodelavec Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart, je izdelalo devet novih avtorskih projektov, postavitev in galerijskih ambientov v devetih razstavnih sobanah Mednarodnega grafičnega likovnega centra. Pripravili so jih na podlagi del, izbranih iz zbirke avtorskih publikacij in knjig umetnika.

Knjiga umetnika, fenomen dvajsetega stoletja, se je izoblikovala v ideološkem kontekstu šestdesetih let in je postala prvovrsten demokratičen umetniški produkt, saj so priročne in poceni knjižne izdaje dobro utelešale dematerializacijo umetniških projektov, promovirale nove oblike ustvarjanja in širile nove ideje. Ideja, oblika, komunikativnost in reproduktibilnost knjige privlačijo umetnike, tudi umetniški prijemi pri knjigi so številni, pestri in zelo različni: fotografija, film, asemblaž, tisk, risba, snemanje zvoka … Vendar, kako ločiti knjige, ki so umetniška dela, od vseh drugih knjig in publikacij, ki so jih tako ali drugače avtorizirali umetniki. Zgodovino knjige umetnike zaznamuje številne razlage in poskusi ustreznih definicij. Knjiga umetnika prinese novi vzorec interaktivnosti med umetnikom, knjigo in publiko, ustvari aktivnega bralca-gledalca. Je izrazno sredstvo umetnika, likovno delo, prenašalec idej in objekt komuniciranja.

Povabljene umetnice in umetniki so s svojimi umetniškimi projekti, reakcijami, interpretacijami, novo umetniško produkcijo, galerijskimi in muzejskimi postavitvami ustvarili nove vsebinske sklope izbranih del iz zbirke avtorskih publikacij in knjig umetnika MGLC-ja. Vsak izmed povabljenih umetnikov si je med raziskovanjem in pregledovanjem gradiva, ki ga hrani MGLC, izbral eno ali več umetniških del. Izbrana dela so izhodišče za razmišljanje o njihovi vsebini, predstavitvi v galerijskem prostoru in hkrati povod za reinterpretacijo z lastnimi avtorskimi projekti, ki so realizirani izključno za razstavo. Vabljeni umetniki so bili postavljeni v vlogo načrtovalcev postavitve muzejskih predmetov. Nastala so nova vsebinska in teoretična izhodišča za razumevanje knjige umetnika, pa tudi muzejskega in galerijskega dela, predstavljanja eksponatov, njihove interpretacije in aktualizacije muzejskih zbirk.

Več na http://www.mglc-lj.si/slo/index-razstave.htm