Novičnik 05


 
Spomladanska bera kratkih videov in filmov v Kinodvoru // Več
Letna razstava na Visoki šoli za umetnost in Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart // Več
Študentje in alumni se predstavljajo // Več
Bili smo v akvariju -- pardon, v Kinu Šiška // Več
Blogi na platformi izobraževanja, umetnosti in kulture // Več
Zmagovalci 2. natečaja Videorajd // Več

 

Prvi poletni informativni dan Visoke šole za umetnost in Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart bo 3. junija ob 15. uri! Več na //vsu.ung.si

Spomladanska bera kratkih videov in filmov v Kinodvoru

Izbor kratkih filmov in animacij iz produkcije 2009 - 2011 študentov in diplomantov Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici in Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart. Urška Djukić, Urša B. Potokar, Dunja Danial predstavljajo vsaka svoj diplomski film; Avtorski video Pile Rusjan je njen prvi projekt po diplomi, posnet pa je bil na umetniški rezidenci v Braziliji. Ogledali si bomo še kratki film Jake Žilavca Zadnja želja, absolvent Miha Šubic bo predstavil dva animirana filma, Videoportret kot vaja 1. letnika Luke Dolmarka ter dve video deli Ive Musović deli, ki sta nastali kot vzporedna produkta intermedijskega projekta in dogodka, ki je bil na sporedu letošnjega marca v CUK Kino Šiška. Projekcijo v Kavarni Kinodvora bo ob prisotnosti avtorjev uvedla Rene Rusjan, programska vodja Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici.

Več o programu

// Nazaj na kazalo

Zadnja želja, Jaka Žilavec

V Zadnji želji Jaka Žilavca spremljamo mladega rezervista, ki se po sili razmer znajde v nezavidljivem položaju in zaprt med štiri stene čaka na svojo usodo.

Letna razstava na Visoki šoli za umetnost in Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart

V torek, 31. maja, ob 20. uri vabimo vas in vaše prijatelje  na zaključno razstavo študentske produkcije Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici in  Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart.

Se sprašujete kaj vse smo počeli v letošnjem študijskem letu? Če naštejemo le nekaj aktivnosti - v javnost smo pospremili našo javno ePlatformo //vsu.ung.si, izvedli smo dve izdaji javnega natečaja VideoRajd za kratki nemi film skupaj z javnim multimedijem GEM, izbrane filme ste lahko gledali na zaslonih avtobusov LPP. S študentskimi filmi smo sodelovali na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Ustanovili smo nagrado Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film skupaj s festivalom Animateka, podeljuje jo študentska žirija Visoke šole za umetnost. Izvedli smo številne delavnice z zanimivimi gostujočimi umetniki. Zasnovali in razvili projekt vŠUM_011, ki smo ga prvič javno izvedli v CUK Kino Šiška, načrtujemo pa že dve gostovanji. Zasnovali in realizirali smo parkovne instalacije v projektu Živeti s parkom, v Karlovcu na Hrvaškem. In nenazadnje, smo seveda ponosni na študente in diplomante obeh šol, ki so se prebili med nominirance za nagrado ESSL ter nagrado skupine OHO. Na razstavi si bomo lahko ogledali nekaj od zgoraj naštetega, zaključna dela, foto in videodokumentacije, poleg tega pa tudi intimne stvaritve iz šolskega produkcijskega okolja, rezultati seminarskih projektov, raziskovalne študije...

// Nazaj na kazalo

V projektu Živeti s parkom so študentke Ambienta Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart pod mentorstvom Metke Pretnar zasnovale in realizirale več parkovnih instalacij.

Študentje in alumni se predstavljajo

Še do 5. junija je v Moderni galeriji na ogled razstava nominirancev za nagrado ESSL za mlade umetnike iz srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope. Med desetimi nominiranci iz Slovenije so kar trije iz Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici: Urška DjukićMiha Šubic in Pila Rusjan. Slednja pa se predstavlja tudi v Galeriji Vžigalica, med nominiranci za nagrado skupine OHO, ki je namenjena mladim vizualnim umetnicam in umetnikom do 35. leta. Vabljeni tudi na razstavo okoljsko in družbeno odgovornih projektov z brezplačnim koncertom v KUD-u France Prešeren v petek, 3. junija ob 19. uri. Na razstavi bomo lahko (tudi) obiskovalci zaigrali na zanimive reciklirane glasbene inštrumente, nastale v okviru projekta EKO ART, ki ga koordinira diplomantka Visoke šole za umetnost Urška Djukić.

// Nazaj na kazalo

Transnacionalni projekt EKO ART spreminja odvečne materiale v instrumente in povezuje mlade iz Slovenije in Španije.

Bili smo v akvariju -- pardon, v Kinu Šiška

Odlično obiskani marčevski javni dogodek v CUK Kino Šiška je v treh intenzivnih dneh produkcije na lokaciji prepletel rezultate treh šolskih raziskovalnih delavnic med polji novih medijev, zvočne umetnosti in interaktivnega videa. Skupnost študentov in mentorjev (Primož Oberžan, Luka Dekleva, Peter Purg in Rene Rusjan) je pripravila eksperimentalni dogodek, v katerem so se na resničnem produkcijskem parketu Kina Šiška preizkusili v postavljanju interaktivne instalacije ter pripravi multimedijskega performansa, k sodelovanju pa so povabili tudi občinstvo. Tule si lahko ogledate fotogalerijo, tu pa najdete več informacij in videov.

// Nazaj na kazalo

Po akvariju s(m)o iskali tudi preko efektorja - elektromehanskega zvočnega generatorja, ki ga je sestavil mentor Primož Oberžan.

Blogi na spletni platformi izobraževanja, umetnosti in kulture

Tokrat vam predstavljamo nekatere bloge spletne platforme izobraževanja, umetnosti in kulture. V Lizboni se je na dvotedenski praksi na festivalu animiranega filma Monstra mudila študentka Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart Jasna Erbežnik. Programska vodja in dekan Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici, Rene Rusjan in Boštjan Potokar pa sta združila obisk istega festivala z vpogledom v portugalske umetnostne šole, kamor se lahko in se še bodo lahko odpravili na Erasmus izmenjavo študentje Visoke šole za umetnost. Študentka drugega letnika Digitalnih umetnosti in praks Valerija Zabret vas popelje na svoje številne (bolj in manj delovne) avanture, Alenka Černe pa podaja kratke in iskrene recenzije pregledanih filmov. Priporočamo pa, da se naročite na RSS kanale, saj je to najlažji način za spremljanje aktualnih dogodkov in novic platforme vsu.ung.si.

// Nazaj na kazalo

Jasna Erbežnik se je mudila na praksi na festivalu animiranega filma Monstra v Lizboni. 

Zmagovalci 2. natečaja Videorajd

Drugi natečaj Videorajd, posvečen dnevu zemlje pod geslom SiZelen?, je tudi z vašo pomočjo dobil zmagovalca, to je skupinski video Posledice..., ki prejme posebno nagrado, telefon Nokia C7. Avtorji zmagovalnega videa so Tomaž Prijanovič, Anže Klančar in Urban Bradeško. Drugo- in tretjeuvrščeni deli sta Reciklirano drevo in Solarna energija, oba videa delo istega avtorja, Davida Kokota. Deset videov po izboru žirije ste lahko spremljali na GEM zaslonih in spletni strani www.vrajd.si ter glasovali preko brezplačnega SMS sporočila za vaš najljubši video. Natečaj Videorajd, ki je namenjen predvsem mladim še neuveljavljenim ustvarjalkam in ustvarjalcem razpisujeta Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici in Javni multimedij GEM.

// Nazaj na kazalo

Zmagovalni video tokratne izdaje natečaja Videorajd, Posledice..., opozarja na dejstvo, da posekamo preveč dreves, posledic pa se vse premalo zavedamo.


Fotografija v glavi: Iz zaključnega dogodka projekta vŠUM_011 Kdo je v akvariju? v CUK Kino Šiška. Fotografije: Miha Godec, Marija Laura Potočnik, avtorji in dokumentacija všu.
Novičnik št. 05, maj 2011

To obvestilo ste prejeli, ker ste na listi prijateljev Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart ali Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici.

Če obvestil ne želite več prejemati, nam to prosim sporočite.

Visoka šola za umetnost
Univerza v Novi Gorici

http://vsu.ung.si
Dunajska 56, 1000 Ljubljana